Koudgewalst

De realisatie van grond- en waterkeringen op basis van stalen damwanden is om meerdere redenen vaak een vereiste. Bijvoorbeeld wanneer er onder het grondniveau gewerkt moet worden, ter realisatie van een kelder, fundering of parkeergarage. Onze koudgewalste stalen damwanden hebben dan een keerfunctie. Ze zorgen ervoor dat de hoger gelegen grond stabiel blijft en zijn bovendien water werend, waardoor de bouwput niet vol loopt. Daarmee beschermen ze de bebouwde omgeving.

Onze warm- of koudgewalste stalen damwanden beschermen bovendien de arbeiders en het materieel dat wordt ingezet bij de uitvoering van het bouwproces. Damwandplaten worden bovendien vaak gebruikt ter realisatie van kades en oeverwanden.

Wat betekent koudgewalst?

De term koudgewalst wil zeggen dat het staal waaruit de geprofileerde damwanden zijn vervaardigd, tijdens het vormingsprocedé niet (extreem) zijn verhit. Het profiel is essentieel voor de standkracht, stabiliteit en stijfheid van de damwandconstructie.

Koudgewalst staal is vervormd bij een temperatuur die beneden de herkristaliseringstemperatuur ligt. Door hantering van dit procedé wordt het staal door het te walsen en te vervormen nog sterker. De intrinsieke sterkte van koudgewalst staal is daardoor vaak superieur aan de warmgewalste variant. Doordat het materiaal ‘koud’ lastiger vervormbaar is, kost het wel een grotere inspanning om hetzelfde vormingsresultaat te genereren. Dat ziet men terug in een wat hogere prijs.

Legio mogelijkheden op het gebied van grond- en waterkering

W-Dam BV biedt samen met haar zusterbedrijven binnen de Hoffmann groep diverse hoogwaardige mogelijkheden aan op het gebied van grond- en waterkering. De inzet van warm- of koudgewalste stalen damwanden betreft een van die mogelijkheden. Wij zijn echter ook bedreven in de realisatie van bouwsleuven en zogenaamde Berliner wanden uit houten elementen.

Voor ieder project bepalen wij de juiste aanpak. Wilt u uw bouwsleuf of -put zelf realiseren, dan kun u ook alleen voor het materieel bij ons terecht.