Hoogfrequent trillen met variabel moment

Hoogfrequent trillen met variabel moment, hoe werkt dat nu eigenlijk? Het intrillen van damwanden is de meest snelle en eenvoudige methode. W-dam heeft hiervoor makelaar geleide hoogfrequente trilblokken met variabel moment ter beschikking, welke gemonteerd worden aan een ABI-damwandstelling.

Een hoogfrequent blok geeft in vergelijking tot een laagfrequent blok of heiblok, aanzienlijk minder schadelijke trillingen. W-dam zet dit blok in combinatie met een makelaar geleide stelling in, waardoor de damwanden snel en uiterst nauwkeurig geplaatst kunnen worden.

Hoogfrequent

De natuurlijke frequentie van de grond varieert tussen 15 en 20 Hz. Tijdens het aanbrengen van de damwanden dient het toerental van het trilblok minimaal 50-75% hoger te zijn dan deze natuurlijke frequentie. Zo voorkomt men dat de trillingen in de grond zich naar de omgeving versterken en blijft de kans op schade aan omliggende bebouwing minimaal. Alle trilblokken van W-dam zijn hoogfrequent (>30 Hz).

Variabel moment

Tijdens het opstarten en uitzetten van het trilblok doorloopt deze echter ook deze frequenties. Om te voorkomen dat hierdoor schade ontstaat is het “variabel moment mechanisme” ontwikkeld. Hierbij worden de excenters bij het opstarten of uitzetten in een positie gedraaid waarbij de massa zich centrisch verdeeld (figuur A) zodat een as ontstaat die geen moment en dus geen trillingen creëert.

Nadat het juiste toerental van 35-40 Hz is bereikt kunnen de excenters verdraaid worden. Indien de excenters een kwartslag worden gedraaid zal het trilblok met 50 % van zijn moment trillen (figuur B). Bij een verdraaiing van 180 graden(figuur C) functioneert het trilblok met maximaal vermogen. Alle trilblokken van W-dam zijn uitgerust met dit mechanisme.

Hoogfrequent Trillen Met Variabel Moment

Nauwkeurigheid

Doordat W-dam werkt met een makelaar geleide damwandstelling kunnen de damwanden nauwkeurig geplaatst worden en hebben minder slotwrijving. Dit maakt het toepassen van een heigording vaak overbodig.

Veiligheid

Bij het plaatsen van damwanden met een ABI makelaarstelling is het risico op uitbreken van de damwanden minimaal. De damwanden worden middels 2 stuks gekeurde damwandkettingen geborgd aan het trilblok. De damwanden kunnen in een veilige zone gehesen en gesteld worden. Nadat de klemcilinder dicht is kan de damwandstelling de kritische zone indraaien (aan zijde spoor of snelweg) en kan de damwand veilig geplaatst worden.

het trillingsvrij plaatsen van damwanden